Crtani filmovi, crtaći, risanke
Crtani filmovi
Blog
subota, travanj 17, 2010
Tko nezna za Pat-a i Mat-a, legendarne susjede koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Antologijski likovi iz jedne od najboljih evropskih kinetomagrafija, one češke, napravljeni stop-motion tehnikom od strane legendarnih Lubomíra Beneša i Vladimíra Jiráneka.

Radnja crtanog filma se odvija oko njihove svakodnevice, gdje neprestano generiraju razne probleme, koje pokušavaju riještiti uz pomoću raznoraznih mogućih i nemogućih alata i samokonstruiranih naprava, koje onda stvaraju nove i nove probleme, kojima opet pokušavanju doskočiti pomoću gotovo nevjerojatnih solucija.

Sve skupa začinjeno je urnebesnim humorom, no sam humor nije ideja vodilja ovog crtića niti njegova pouka. Pouka ovog crtanog filma je optimističan pogled na budućnost. Dvojac iz crtića konstantno upada u problematične, komične ili situacije koje su kombinacija ovog dvojeg, no nikad ne odustaju, sve dok ne riješe problem sa najfantastičnije načine.

 

Crtani film - Pat i Mat

Osim radnje, ovaj crtani film karakterizira i prepoznatljiva muzika koja cijelo vrijeme svira u pozadini.

Povijest ovog crtanog filma seže u 1976 godinu, kada se Pat i Mat prvi puta pojvljuju na Češkoj televiziji u jednom jedinom crtiću pod nazivom Kuťáci , što bi u prijevodu značilo nešto kao šeprtlje, osobe koje non stop nešte prepravljaju, krpare i slično.
Kasnije je napravljeno još 7 minutnih epizoda, pod nazivom "A je to", u prijevodu: To je to. Iz početka zamišljeni kao zabava za odrasle, Pat i Mat ubrzo postaju ljubimci svih uzrasta.
Lubomir Beseš radi na ovom crtiću do 1990, a nakon pet godina umire. No, serijal i dalje živi, popularan je u velikom broju država, pa se 2000-e godine počinju raditi nove epizode. Do danas ih je snimljeno ukupno 78, a ove godine bi trebala izaći i video igrica rađena po ovom crtiću.
 

crtani-filmovi @ 16:40 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
Linkovi
Index.hr
Nema zapisa.